Dagdromen als Sleutel tot Jezelf

Dagdromen als Sleutel tot Jezelf

Ik word er me steeds meer bewust van hoe belangrijk het is om mijn fantasie en dagdromen in te brengen in mijn dagdagelijkse handelen. Het geeft zo veel meer levensvreugde wanneer ik diens verborgen boodschap laat binnensijpelen. Het fascineert me hoe we als mens zo'n complex wezen zijn, met veel facetten, eigenschappen en kwaliteiten. Over sommige kwaliteiten ben ik tevreden van mezelf, andere ben ik liever kwijt. Nog andere eigenschappen worden niet echt gewaardeerd door de culturele context, en ik heb deze stem stiekem geïnternaliseerd. Zo is mijn identiteit opgedeeld in de stukjes "dit ben ik wel" en "dit ben ik niet". Dan gebeurt er dat ik vecht tegen het stukje "dit ben ik niet" en zonder dat ik het door heb verspil ik enorm veel energie om dit aspect te onderdrukken. Het maakt me moe, ik kom in een sleur terecht, ik maak me druk wat anderen van me denken, hoe ik me moet gedragen… en mijn spontaniteit, speelsheid en levensvreugde keldert. Dagdromen is echter een krachtige manier om, vanuit het onderbewuste, onderdrukte processen naar boven te laten komen.

Ik zal, aan de hand van een recent voorbeeld, illustreren welke kracht en wijsheid in dagdromen verscholen zit. Ik zat met enkele vrienden buiten en een bepaalde boom trok mijn aandacht. Op het eerste zicht was er niets speciaals aan die boom, knoestig met lang takken in de breedte. Ik merkte dat mijn geest afdwaalde en dat ineens het beeld van een oud heksenvrouwtje naar boven popte. Normaal zou ik het daarbij gelaten hebben, maar in het gezelschap van deze vrienden leek het leuk om er wat mee te spelen, en begon ik me helemaal in te leven in die heksachtige figuur. Met gekromde rug, mijn armen nogal spatisch voor mij uit en met een schriel stemmetje ging ik de anderen tegemoet. Gelukkig speelden de anderen het spel mee gingen er samen helemaal in op. Geleidelijk aan gleden we helemaal weg, de droomwereld binnen. Bewust zochten we de grenzen van onze comfortzone op, en voordat we er erg in hadden liepen we op straat rond, elk vanuit onze eigen droomfiguur. En zo liepen we daar over straat, vier complete "weirdo's" precies ontsnapt uit het gekkenhuis. In het begin had ik echt schrik wat de andere van me zouden denken. En de reacties op straat waren gemengd, sommigen lachten, sommigen trokken zo'n verbaasd gezicht dat ik het zelf niet kon nalaten om te lachen, sommigen maakten zich snel uit de voeten… In elk geval, ik besefte dat het me eigenlijk niet meer kon schelen wat de anderen van me dachten. Ik was gewoon aan het genieten van in die rol te zitten, mijn fantasie de vrije loop te laten, en mijn kinderlijke verwondering ruimte te geven. Zoveel vreugde, dankbaarheid en goesting om te leven dat hier naar boven bracht.

De sleutel in het verhaal is het dagdromen. Dit opende de deur, niet alleen naar veel fun, maar vooral naar het deel van mij dat in de dagdagelijkse realiteit geen ruimte krijgt. Het deel dat serieus moet zijn, efficiënt, en passen binnen de opgelegde kaders, onderdrukten de kwaliteiten gesymboliseerd door het heksenvrouwtje. Als ik als heksenvrouwtje toch al een buitenbeetje ben, kan ik dat beter inzetten om creatief te zijn en onverwachte wendingen te nemen, in plaats van mezelf in bochten te wringen en tevergeefs hopen geapprecieerd te worden. Deze ervaring was voor mij diepgaand transformerend. Door niet alleen de "zot" uit te hangen, maar daar ook in gezien en ontmoet te worden, kan ik de kwaliteiten van 'ik-kleur-buiten-de-lijntjes' en 'verwondering' meenemen in mijn 'gewone' handelen en facilitatie. Het stukje identiteit "dit ben ik wel" weer een facetje rijker, hoera!

Wil je nieuwe facetten van jezelf ontdekken en de vreugde hiervan ervaren? Dan nodig ik je uit voor volgende oefening:

  1. Let op je fantasieën en dagdromen en neem een moment om er dieper op in te gaan

  2. Onderzoek welk stukje van jezelf dat via deze deur naar boven wil komen en verken welke boodschap hierin verborgen zit.

  3. Zoek een context, net op het randje van je comfortzone (maar nog steeds veilig genoeg zodat je je niet forceert) en experimenteer met dit nieuwe stukje van jezelf te laten zien. Have fun while doing it!